- ARGUMENT
Calitatea serviciului educațional este un aspect complex care depinde de mai mulți factori precum: cadrele didactice, elevii, managementul școlar, metodele educaționale folosite, conținutul programelor de studiu, echipamentele educaționale, instrumentele educaționale auxiliare.
Se impune astfel ca școala, privită ca sursă fundamentală de educație, să fie în pas cu legislația existentă în domeniul asigurării calității serviciilor educaționale precum și cu cerințele beneficiarilor direcți și indirecți ai acestor servicii.
Sistemul informatic de management școlar, de evaluare și consiliere a elevilor AMN Insight, constituie o platformă digitală completă, adecvată pentru susținerea desfășurării în condiții moderne și eficiente a activităților educaționale de orientare școlară și profesională a elevilor din învățământul preuniversitar.
Informațiile obținute în urma desfășurării acestui proiect vor fi folosite în interesul elevilor pentru cunoașterea mai bună a opțiunilor lor viitoare de școlarizare, precum și pentru stabilirea posibilităților acestora de a-și urmări intențiile lor educaționale în conformitate cu aptitudinile și interesele personale în cadrul rețelei de unități școlare disponibile.
Astfel, rezultatele centralizate și administrate prin intermediul platformei educaționale online AMN Insight vor fi raportate către beneficiarii proiectului, constituind o bază de informații complexă, utilizabilă pentru fundamentarea cifrei de școlarizare în conformitate cu opțiunile și interesele elevilor.
Începând cu anul școlar 2008-2009, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sibiu / Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică Sibiua demarat studiul de cercetare și inovare în domeniul educațional Evaluarea disponibilităților și capacităților intelectuale ale elevilor din învățământul preuniversitar în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu și compania AMN Assessment RO, pentru a evalua elevii din clasa a VIII-a din punct de vedere psihopedagogic.
Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de patru ani, perioadă în care studiul s-a extins ca urmare a interesului manifestat de beneficiarii direcți și indirecți, elevii și părinți acestora, respectiv diriginții și consilierii școlari.
Pentru a evalua utilitatea instrumentelor folosite în cadrul studiului, s-au aplicat chestionare de necesitate consilierilor școlari și cadrelor didactice implicate, chestionare care au urmărit aspecte precum:
- cunoștințe și competențe dobândite;
- cunoștințe și competențe profesionale suplimentare necesar a fi dezvoltate în viitor în raport cu temele tratate;
- aprecierea calității formelor, metodelor și tehnicilor aplicate în cadrul studiului, a mijloacelor și materialelor utilizate, precum și importanța acestora pentru activitatea de consiliere;
- aprecierea necesității introducerii unui platforme informatice online pentru administrarea activităților de consiliere școlară;
- aprecierea felului cum au fost folosite resursele de timp;
- domeniile de interes pentru formarea continuă.
Utilizând un instrument online de observare, evaluare și consiliere, autoritatea cadrului didactic căpătă accente de neutralitate, exigență profesională și credibilitate. De aceea, prin intermediul acestui proiect, cadrele didactice și consilierii școlari vor putea adapta valorile cerute de societate la particularitățile psihopedagogice și de vârstă ale elevilor, astfel încât aceștia să se poată integra mai ușor pe piața muncii.
Un argument în plus îl reprezintă faptul că acest proiect oferă, de asemenea, un set de instrumente de evaluare și orientare școlară, respectiv o platformă online de evaluare psihopedagogică care poate reprezenta un ajutor real dat specialiștilor pentru a preveni abandonul școlar și pentru orientarea școlară și profesională a elevilor. Rapoartele finale ale evaluărilor vor completa portofoliul educațional al elevului, prevăzut de noua Lege a Educației din Romania (Legea Nr. 1/2011), facilitând dezvoltarea relațiilor în triada elev – părinte – școală.
Apreciind în mod unitar acest proiect, se poate spune că răspunde pe termen lung unei necesități de evaluare constantă și echilibrată a elevilor din învățământul preuniversitar, ținând cont de particularitățile individuale și specifice fiecărei categorii de vârstă și poate deveni un instrument reglator în dezvoltarea elevului precum și a valorificării potențialului său individual și creator.
Prin implementarea acestei platforme în municipiul București, administrarea tuturor informațiilor referitoare la parcursul școlar și profesional al elevilor se poate realiza în format digital, centralizat.